С 25 % по-малко спрямо миналата година са записванията за предстоящия туристически сезон в община Балчик. Въпреки това всички хотели и ресторанти ще отворят в очакване през юли и август базата да се запълни.

Повече от 10 години Атанас Атанасов се занимава с хотелиерство и ресторантьорство. Опитът му досега показва, че други години през май е имало наплив на румънски туристи, но сега заради икономическата криза хотелът му се пълни само през уикенда. Атанасов добавя още, че "по време на криза трябва да бъдеш по-гъвкав, за да не реализираш големи загуби".

Сред мерките, които собственикът на хотел е предприел са предлагането на пакети от типа "6 дни плащаш, 7 дни ползваш или 8 дни плащаш - 10 дни ползваш".

Цените на хотелската база са еднакви с миналата година, но в началото на сезона, а вероятно и юли месец ще трябва да се правят по-големи отстъпки за пакетни цени. Необходимо е обаче резервацията ви да бъде минимум 7 дни, за да получите по-големи пакетни отстъпки. Морският туризъм обаче не е само хотели и ресторанти, казва още Атанасов.

Едни от големите проблеми пред бранша за този сезон е и липсата на стопани на плажовете. Той добавя още: "Дори да има наемател, кога ще го наеме, кога ще започне да го оправя, става юни месец и това е много сериозен проблем. По принцип туристите идват заради плажовете".

Засега няма кандидати и за останалите пет плажа на територията на общината, за които областната управа в Добрич е обявила тръжна процедура. Според Атанасов, ако плажните ивици не се поддържат, следващият сезон ще е катастрофален.

По въпроса с плажовете и техните стопани Къймет Тургут, зам.-кмет на община Балчик, коментира: "На 18 май изтече срокът за приемане на конкурсни предложения за централен плаж, за международен детски лагер в Кранево и за 789, който е в непосредствена близост до КК "Албена". Предварителна информация, която имаме от МРРБ е, че няма нито едно предложение за тези плажове. Проблемът за липсата на кандидати е високата цена, която е определена от МРРБ".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето