"Българският политическият пазар е една своеобразна политическа корида, на която има разнообразни политически феномени, при това не само такива, които щъкат легитимно на този политически пазар, защото негативите в него - от черните PR кампании до незаконното финансиране, са изключително много", каза за bTV политологът доц. Георги Манолов.

Той представи новата си книга "Цената на изборите, или Как партиите си купуват властта". Изданието се занимава с политическият пазар в България и неговото финансиране като част от властта.

"Тенденцията за незаконно финансиране продължава, сега политологът очаква да е много по-прикрита, по-хитра, тъй като общественото мнение е настроено срещу тези явления", каза Манолов. Той посочи социологически изследвания, според които му между 25 и 30% от българите са склонни да продадат своя глас, като не винаги гласуват за партията, която ги е купила.

Има и механизми за контрол, има системи, при които гласовето може да се проследи – т.нар. "система на десетниците" или "Сандък паша", където контролът е жесток, посочи Манолов. По думите му обаче има и вариант избирателят да вземе парите и след това да не гласува или да даде гласа си за друга партия.

"Първата система работи безотказно, при нея политическите "босове" могат да си направят 3 хил., 5 хил. до 10 хиляди лева. Тя се прилага у нас отдавна и трудно се хваща от органите на реда", каза Манолов.

По думите му обаче трудно може да се повлияе на електората на ДПС: "Този електорат има много специфики – народопсихологични, етнически. А и язвата на Възродителния процес дълго време ще кърви, тя трудно може да бъде излекувана. Необходимите са десетилетия. И от тази гледна точка трудно ДПС електоратът може да бъде разсеян".

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg