Народното събрание прие на първо четене закона за боклука. Ако законът влезе в сила, вместо кмета на София, за отпадъците ще отговаря правителството, а таксата за смет ще влиза в републиканския, а не в столичния бюджет.

Въпреки поименната проверка и искането за прегласуване мнозинството прие закона за национализация и управление на събирането на отпадъци в София област на първо четене.

"Това правителство ще го наречем правителство и управление на грабежа - отново да откраднат от парите и данъците на софиянци и отново да посегнат към парите от Европейският съюз", заяви Лъчезар Иванов.

Той предупреди, че ако законът влезе в сила, ГЕРБ ще се оплаче в Брюксел, защото правителството нарушава конституцията и иззема от правомощията на общината.

Според премиера Сергей Станишев този закон е единствената възможност да се реши въпроса с боклука на София: "В закона ясно е записано, че при условията на криза и остри проблеми и в други общини държавата би могла да се намеси и в решаването на техните проблеми. Това не е самоцелен закон, просто в София се се случи така, че ситуацията е най-остра, тя беше нетърпима".

Днес двама депутати от Коалиция за България гласуваха срещу приемането на законопроекта на първо четене.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето