Вече 25 години едно състезание проверява уменията на най-добрите автомобилни инженери в света. За първи път и български учени се включиха в престижната надпревара. Те се опитаха да създадат съвършения автомобил на бъдещето.

Млади инженери и дизайнери от три континента вече четвърт век преследват една стара човешка мечта със средствата на модерните технологии - създаването на вечен двигател. За разлика от средновековните алхимици, студентите от Техническия университет (ТУ) в София дадоха своя реален отговор в престижния екомаратон.

"Студентите от различните технически университети трябва да създадат автомобил, който да измине максимално разстояние с минимално количество гориво. Като отделя възможно най-малко вредни емисии. Според нас така изглеждат автомобилите на бъдещето", обяснява Желязко Картунов.

Българският отговор на световната енергийна криза е направен от стъкломат. Автомобилът на ТУ изминава 100 километра с едва един литър гориво. Средната му скорост е 50 километра в час. Другият български участник е автомобилът на Техническия университет във Варна. Той се състезава в категорията "Прототипи".

Рекордът на състезанието е почти 3800 километра с един литър гориво, изминат от френския отбор. За разлика от западните им колеги, проблемите пред българските студенти са най вече финансови. И макар че бъдещите конструктори и дизайнери сами купуват част от материалите, се заканват догодина да покажат на света, че са готови да създадат съвършената кола на бъдещето.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето