Очакваното затопляне на отношенията между САЩ и Куба може да спомогне за запазване на културното наследство на Ърнест Хемингуей. Заради ембаргото срещу Куба американски институти могат да подпомагат финансово музея, но нямат право да доставят каквато и да е техника.

Директорът на музея Ада Роса Алфонсо изрази надежда, че американските му колеги ще помогнат за изграждането на лаборатория за възстановяване на книги и снимки. Лабораторията е необходима, защото повече от 90% от документите са на хартия. За Куба е прекалено скъпо да купува такава техника, която е ембаргова.

Хемингуей живее в къщата си край Хавана от края на Гражданската война в Испания до 1960 година. Той напуска острова на свободата една година след като комунистите начело с Фидел Кастро завземат властта, и след още една година умира в родината си - САЩ.

След като напуска Куба, писателят оставя в къщата си над 2000 документа и фотографии, които се нуждаят от реставрация и съхраняване. От възстановяване се нуждае и 13-метровата яхта на писателя Пилар.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето