Интернет-компаниите, които предлагат нови възможности за труд, отчитат драстичен спад, от над 40%, на обявените позиции за работа. За сметка на това кандидатите за ново работно място са се увеличили с над 140%.

Ако до преди година кандидатите за нова работа диктуваха условията на пазара, днес положението е напълно различно. Кризата доведе до свиване на предложенията, но затова пък нараства търсенето на нови работни места. Пламен Вушев управлява сайт в който се предлагат оферти за работа. Той разказва че в момента заплатите са замръзнали:

"Това е тенденция, която не е масова. Някои компании използват ситуацията и търсят по-висококвалифицирани хора, на по-ниско заплащане."

В момента е важно доколко даден човек е ценен за компанията, в която работи. Това е едно от основните качества по които мениджърите преценяват кой от служителите да оставят и кого да съкратят.

Въпреки това обаче хората, които се занимават с кариерно развитие, съветват, че сега е момента да се огледате и да повишите своята квалификация и да придобиете допълнителни умения.

"В крайна сметка не е дошъл краят на света. Възможно е да има една или две по-тежки години. Човек трябва да търси нови посоки и нови решения на ситуацията."

Едно от тях, според експертите, е да приемете дори позиция, която може да е с по-ниско заплащане, но която ви издига напред в кариерата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето