58-годишният Стефан Железаров почувствал първо с тялото си, че нещо се случва със земята под краката му. Това се случило докато играел с приятели на карти. "В един момент усещам затопляне, изстиване, нещо от тоя род, като вледеняване и затопляне", разказва той.

За първи път подобна физиологична аномалия мъжът е изпитал през 86-та година в Козлодуй. Тогава градът бил разлюлян от земетресение с епицентър Вранча. Тези дни обаче на трусовете реагирало не само тялото на човека, но и мравките в дома му.

Малките животинки предприели необичаен поход по северната стена на къщата, на разстояние половин метър от земята. В началото върволицата била дебела колкото палец и се движела доста бързо.

"Двустранно се движат, едните вървят в едната посока, другите в другата. Интересното е, че наподобяваха ЕКГ-кардиограма. Сеизмичните карти, както ги дават по същия начин, все едно гледаш нарисувана картата и това ми направи впечатление."

Мъжът казва, че мравките се опитвали да се изкачат колкото се може по-високо, достигайки чак до прозорците на втория етаж. Количеството на мравките по стената с времето намалява, най-вероятно, защото и трусовете отслабват, предполага мъжът.

Той е убеден, че ако се вглеждаме по-често в природата и се научим да разчитаме посланията й, можем да избегнем много неприятни ситуации и дори спасим човешки живот.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето