Днес в Столична община бяха представени резултатите от проекта на УНИЦЕФ "Училище без насилие", който обхваща над 1 500 деца в 8 училища в София и Ловеч. С една четвърт са намалели случаите на тормоз между съученици в училищата, участвали в проекта. Това съобщи на пресконеференцията психологът Иван Игов.

В проекта са участвали пет училища от София - четири общински и едно държавно. Проектът е осъществен от юни 2007 г. до май 2009 г. В началото всяко пето дете е споделяло с майка си и с учител, че е подложено на тормоз. Малко повече са децата,
споделяли с приятели, а едно на всеки десет деца е споделяло проблема с баща си или с брат или сестра.

След приключването на проекта два пъти се е повишил броят на децата, споделящи с приятели или с родел за преживян тормоз, а 70% от децата заявяват, че споделянето е довело до спирането на тормоза.

Най-честата форма на насилие между учениците в началото на проекта е била свързана с удари, обиди, дразнене, разпространение на клевети и клюки, настройване на други деца
срещу жертвата и вземане на чужди вещи. Според Игов психологическите профили на децата-жертви и децата-насилници съвпадат по отношение на невъзможността да се справят със социалната среда.

По думите на заместник-кмета по образование Йорданка Фандъкова, ако желанието е училището да бъде направено привлекателно, трябва да се обръща внимание на само на средата в него, а на всяко дете. Столичната община ще финансира частично или изцяло започването на проекта "Училище без насилие" в четири до осем общински училища през новата учебна година, каза Фандъкова.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето