Доброволци се събраха да почистят всички 11 природни паркове у нас. Сред тях бяха и нашите колеги Венелин Петков, Христина Балинска и Станислава Трайкова. Те бяха посланици на инициативата за по-чисти паркове във Витоша, Беласица и край Рилския манастир.

Точно преди 100 години се раждат първите паркове в Европа. 25 години след това и първият на Балканите - парк Витоша. И после следва насладата от природната хубост и отвращението от човешката немърливост. Днес на Витоша имаше много доброволци и още повече ентусиазъм да почистят планината

"Какво по-хубаво от това да направим нещо хубаво за нашата Витоша. Ние я използваме, употребяваме я редовно и освен, че я употребяваме, трябва и да се грижим за нея", сподели една от доброволките.

Венелин е от хората, които умеят да се наслаждават на планината и да я пазят. Очарован е, че днес много столичани са посветили съботата си на нея

"Тези хора, които са дошли, със сигурност са от типа хора, които никога не хвърлят боклук и каквото носят си го връщат обратно в града. За съжаление, тези, които хвърлят безразборно и цапат, никога не идват на такива акции. Искам да кажа на тези от тях, които в момента гледат, че не е редно някой да ходи след тях да чисти и просто трябва да спрат да го правят", призова водещият на bTV Новините.

Повече от 80 души пък участваха в почистването на парк "Беласица" в националния ден на Природните паркове. Оказа се, че най-загрижени за природата са учениците, които бяха основните доброволци. Участваха ученици от I ОУ "Кочо Мавродиев", клуб "Екотийн" към III ОУ "Гоце Делчев", малките каратисти от клуб "Шин Киокошин", представители на туристическо дружество "Калабак" от Петрич, както и ентусиазирани и загрижени за опазването на Беласица граждани.

Доброволците почистиха най-натоварения и посещаван маршрут в Природния парк от Петрич до хижа Беласица. Малка група участници почистиха района на хижа Конгур. Посланик на инициативата беше Христина Балинска, която също се включи в почистването.

"Нека всяка следваща година доброволците в кампанията за почистване на природните паркове да бъдем все повече, а  събраните боклуци - все по-малко", призова синоптикът на bTV. 

Организираното почистване е веднъж годишно. През останалото време на ход е всеки от нас.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето