Денят на Светите братя Кирил и Методий ще бъде отбелязан днес с изложба, филм и хепънинг в Националния исторически музей (НИМ). За празника се очакват над 300 ученици от 14 училища от смесените райони в Югозападна България.

Честването се организира от фондация "Българска памет" и от НИМ. Фондацията се е погрижила за транспорта и за престоя на децата в столицата.

Директорът на музея проф. Божидар Димитров и председателят на "Българска памет" д-р Милен Врабевски ще открият изложбата "Старобългарската азбука и държавата на духа" в 13 ч. Тя е поглед към ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Премиерата на филма "Говорещите букви"

е в 14 ч. в конферентната зала на музея. Филмът на режисьорката Мария Василева е модерен прочит за значението на новата писменост и на новия книжовен български език за Европа преди дванайсет века и днес.

Разказът е ориентиран към интернет поколението и към българската диаспора, която се опитва да предаде на децата си словото на Светите братя. Посланието на "Говорещите букви" е за дълга на съвременния човек да запази езика, който ни е съхранявал и обединявал като нация през вековете.

В 15 ч. в двора на музея започва хепънинг,

в който ще участват духовият оркестър на Националното музикално училище, "Ъпсурт" и Лора Караджова. За децата са подготвени пространствената разходка лабиринт "Азбучна молитва" и забавления, а всеки, който поиска, може да разгледа и залите на историческия музей.

Официални гости на събитието ще бъдат посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг, Величкият епископ Сионий - ректор на Софийска духовна семинария, и д-р Боряна Бужашка - председател на Държавна агенция "Архиви".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето