"Първата вълна на кризата е отдавна в България, може спокойно да кажем и втората. Апокалиптичните картини обаче очевидно в България няма да се случат", това каза в студиото на bTV членът на изпълнителното бюро на БСП и бивш икономически министър Румен Овчаров.

По думите му, въпреки твърденията на опозицията и някои експерти, България е страна, или една от малкото страни в Европейския съюз, която успя да минимизира ефектите от кризата.
 
"Сега опитите със задна дата да разиграваме трагедии на българска територия, според мен са доста неоснователни", каза Овчаров.
 
Не очаквам десницата да каже, че правителството, и икономическият екип на тройната коалиция си свършиха добре работата още от средата на миналата година, когато предприеха необходимите мерки за стабилизиране на банковата система. Същият този икономически екип преоцени целесъобразността от някои отраслови, предвидени вече в бюджета за 2009 г., и тези разходи бяха насочени в други, по-ефективни области, посочи Овчаров.
 
По думите му данните за изпълнението на бюджета показват, че излишъкът през последното тримесечие не намалява, а се увеличава. Затова и управляващите не бързат да актуализират разходната му част.  

Овчаров обаче прогнозира, че спадът на брутния вътрешен продукт ще продължи.
 
"България очевидно ще бъде в рецесия, според мен тук не може да има никакво съмнение", каза Овчаров. Според него обаче мерките, които е предприело правителството в социалната сфера и в посока на стимулиране на икономиката, очевидно ще да дадат своите резултати, така че социалните ефекти ще бъдат минимални.
 
"Ако трябва да го обобщя с една дума, общо взето, коалицията ще покаже, че може да управлява държавата както в условията на добър икономически растеж, така и в условията на криза", категоричен бе той.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето