Камиони изнасят пясък от един от най-красивите плажове по нашето Черноморие. За това сигнализира в рубриката "Аз, репортерът" зрител на bTV. На Гергьовден посетители на местността Кара дере край Бяла се натъкват на два камиона, които товарят пясък.

"Аз се качих до полицейското управление и записах номерата на двата камиона и му казах, така и така, те товарят долу в момента - направете нещо. Полицаят се смръщи леко, като видя номерата и изрази съмнение, че могат да направят нещо, защото патрулката гонела някакъв луд", разказва Евгени Айдемирски.

bTV научи, че извършителите са местни хора,

известни и с кражби на дърва. От полицията във Варна казаха, че въпросът не е от компетенциите им, защото няма данни за престъпление, а за административно нарушение. Затова изпращат сигнала на екоинспекцията в Бургас. Оттам издават предписание на кмета на Бяла за акт за нарушение и мерки за предотвратяване на подобни набези. Извършителите ще бъдат глобени с между 100 и 6 хиляди лева.

"Природозащитници и много хора, които идват на палатка тук всяко лято, се вълнуват за бъдещето на това място, което все още не е докоснато от човешка ръка. Плановете са тук да има грандиозен туристически комплекс", обяснява Десислава Кръстева.

Липсата на ток, вода и покритие на мобилните телефони привлича стотици хора на къмпинг тук. Защитената зона нашумя преди година, когато световноизвестният британски архитект Норман Фостър и българският му партньор - Георгий Станишев, брат на премиера, обявиха проект за луксозен, но екологичен комплекс.

"При нас в общината няма постъпил все още работен проект, не е минавал по процедурите, не е минало обсъждане през експертен съвет. Нямаме подадено заявление за строително разрешение", твърди Атанас Трендафилов.

Природозащитниците смятат, че ако проектът се осъществи, ще бъдат застрашени редки животински видове.

"Това е един от малкото диви плажове, останали в България и мисля, че по някакъв начин трябва да защитим това място. Ако изчезне, оставаме само на бетона и желязото, които са по цялото Черноморие вече", допълва Айдемирски.

Заради тези опасения британският вестник "Гардиън" определи инвестиционните намерения на сър Норман край Бяла като "най-голямата грешка в кариерата му".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето