В много български градове читалищата успешно замениха театъра. Пример за това е Тополовград, където няма театър, а единствените актьори, които играят в местното читалище са самодейци. Може би заради големия ентусиазъм Тополовград се превърна в столица на Балканските любителски комедийни театри.

Тополовград е един от градовете, където никога не е имало театър. Липсата на професионална сцена превръща местното читалище в самодеен клуб, където десетки ентусиасти влизат в ролята на различни герои от световно известни пиеси.

Трудът на самодейците не остава незабелязан и от професионалните актьори и постепенно градът се превръща в сцена на читалищните трупи от цялата страна

"Това са хора с различни професии и възраст. Нямат нищо общо с нашите професионални стъпки и пътища. но те имат една изключителна всеотдайност и любов, която не може да се опише", казва Велко Кънев.

Таня Стамова работи в общината. От 10 години играе със съпруга си на аматьорската сцена. При последната си роля в „Глупаци” на Нийл Саймън общинската служителка открива, че в театъра границата между кича и изкуството може да е съвсем тънка

"Мога да кажа лично за себе си, че е трудно. Малко е сложно да не достигнеш някаква крайност", казва Таня Стамова.

Най-малкият участник сред театралите аматьори е само на 11 години. Той е от Самоков и за него всяка роля е забавление. "В тоя театър си ми е най-добре. Невен - момчето което го малтретират, постоянно плаче, вдига скандали. Това е различно, но забавно", споделя Антон.

За да се доближат до нивото на професионалните актьори, тези хора полагат може би двойно повече труд. "Всяка вечер - от понеделник до петък - пет пъти в седмицата, се събираме и репетираме", разказва Ралица Стоянова.

В резултат на тази всеотдайност на сцената се играе истински театър, а някой от актьорите се раздават докрай.

Трудът на самодейците в Тополовград се оценява с една позлатена статуя на камила и с аплодисментите на хората от града, за които аматьорският фестивал е единственият допир с театъра.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo