Природните стихии отнеха живота на пет души в Румъния и Германия. Десетки хиляди домове са под водата, нарушен е сухопътният и водният транспорт.

Най-малко седем души пострадаха при буря в Швейцария, която причини сериозни щети в много кантони.

13-годишно момче загинало, а баща му е бил сериозно ранен в южна Германия, когато дърво, съборено от буря, пада върху колата им. 18-годишен младеж е загинал при катастрофа на заснежен път в северната част на страната. Влак, пътуващ към Баден-Баден, е дерайлирал. Няма пострадали сред пътниците.Ветрове, достигащи скорост 200 км/ч, са повредили сгради и съборили дървета, блокирайки шосейни и релсови пътища.

Силните дъждове и топящият се сняг са причина за застрашително повишаване на нивото на реките. Това принуди властите да ограничат речния транспорт. Напълно е забранено корабоплаването по реките Мозел и Заар в югозападната част на страната. В Бавария и в околностите на Кьолн водите на прииждащата Рейн вече са наводнили някои крайбрежни инсталации, къмпинги и паркинги.

Обезпокоителна е обстановката и в Белгия, където от няколко дни валят проливни дъждове. Ситуацията е особено тежка във Валония - югоизточната част на страната.

Наводнения има и в във Франция, където на места се извършва евакуация.

Предупреждения за наводнения са все още в сила в близо 400 селища във Великобритания. Най-силно засегнати са югоизточната и югозападната част на страната и някои райони на Уелс. В източен Лондон са евакуирани 50-ина души край притоците на Темза.
Наводнени са райони в Полша,Франция и Португалия. Поройни дъждове предизвикаха кални свлачища и блокираха пътища в Чехия.