Плодове и зеленчуци, които са вкусни и издръжливи на неблагоприятни атмосферни условия, могат да се отглеждат и без генно инженерство. Това твърди румънски агроном. Той се е специализирал в кръстосване на екзотични култури, а най-голямата му гордост е пъпеш с вкус на ракия.

Костел Ванътору е една от най-големите забележителности на западния румънски град Бузъу. Вече 20 години той се занимава с кръстосването на всякакви плодове и зеленчуци. В резултат румънският последовател на знаменития съветски специалист Иван Мичурин се оказва създател на едни от най-грозните зарзавати на планетата.

Ванътору  нарича “зелен инсулин” специалните рошави краставици за диабетици, които е създал.

Друго негово откритие са пъпешите, които се произвеждат с различни аромати, включително ванилия или ракия. Съгражданите на агронома обаче не се отказват от чашката в полза на плода.

Не е ясно дали другото лято Ванътору няма да измисли и диня с вкус на мастика.