Десетокласниците от елитна пазарджишка гимназия все още нямат свидетелства за завършен девети клас. Издаването им е преустановено от регионалната инспекция по образоването заради подозрения, че учениците са получили срочни и годишни оценки по предмет, който реално не са изучавали.

В края на миналата учебна година в дневника на 9-ти „А" клас се появява предмет „ЗИП - история и цивилизация". Набързо са вписани срочни и годишни оценки, а те от своя страна са пренесени в свидетелствата за завършен девети клас. Необичайното е, че през цялата учебна година в нито един ученически бележник този предмет не е фигурирал.

Експерти на образователното министерство проверяват дали в случая става въпрос за умишлена фалшификация на документ или за случайна техническа грешка. Възможно ли е случайно да се впише цяла нова графа в ученически  дневник, без знанието на директора на училището и на неговите колеги - учителите от педагогическия съвет.

Директорът на професионалната гимназия „Иван Аксаков" Тодор Джамбов не отрича, че в дневника на 9-ти „А" клас са били вписани допълнително годишни оценки по „ЗИП история и цивилизация", без реално този предмет да е бил преподаван.


Според директора на гимназията Тодор Джамбов, пряка вина за случилото се носи, вече освободената от длъжност помощник-директорка по учебната дейност Атанаска Пенева.

Кой е виновен за фалшифицирането на дневниците и има ли други сигнали срещу директора на пазарджишката гимназия - гледайте тази вечер в Хрътките по bTV Action от 20:00 часа.