Бившият полицай Трифон Трифонов от с.Драгижево вече пета година е отдаден на страстта си да отглежда различни сортове тикви и кратунки. Той се слави като човекът с най-богата колекция от ядливи и декоративни тикви, и кратунки в цяла великотърновска област. Въпреки че мъжът основно се занимава с комплексно озеленяване и поддръжка, не малка част от времето си отделя и на своето хоби.

В детайли колекционерът познава характеристиките на над 12 декоративни вида. Описва грижите за тях като незаменимо удоволствие.

"Докато се грижа за тях, някак си ме успокояват. Учудвам са всяка следваща година каква форма и какъв цвят ще придобие отделната тиквичка, защото като са едни до други отделните сортове те се опрашват и все нови и нови форми се получават", разказва Трифон.

Колекцията впечатлява с форми, размер и окраска. И макар че сега не е сезонът на тиквите, Трифон още пази по-интересните експонати от миналогодишната реколта - "Чалмата на казака", "Рогатката" и "Щъркелчето".

С времето хобито на Трифон се превръща в семейно. В потвърждение на максимата, че до всеки успял мъж, стои една здраво стъпила на земята жена е съпругата му. Семейството споделя, че освен като хоби, тиквата присъства и като задължителен елемент от трапезата. Понякога в менюто, а друг път само като декорация.

Очакванията на Трифон за тазгодишната реколта звучат доста сериозно. Градинарят вече е посял над 300 корена тикви и с нетърпение очаква есента, когато асмата му ще се отрупа с причудливи форми и окраски.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето