Испански полицай беше убит, а друг ранен в престрелка с членове на баската сепаратистка групировка ЕТА, които се опитвали да поставят бомба в столицата. Това съобщи официален правителствен източник.

"Един полицай почина от огнестрелни рани, причинени от терористите, а друг е ранен", съобщи правителственият представител. "Терористите са членове на ЕТА", добави той. След престрелката в град Виялба, близо до Мадрид, екип сапьори взриви кола близо до мястото на инцидента. При експлозията е избухнала колата, в която терористите са превозвали значително количество експлозив, вероятно предназначено да бъде поставено някъде в столицата, допълни Ансуатеги.

Инцидентът е станал, след като полицаите спрели съмнителната кола. Загиналият служител бил застрелян, още докато се приближавал към спрения автомобил. Единият от терористите е задържан, но се издирва още най-малко един, който е бил в колата. Той успял да избяга въоръжен, като отвлякъл автомобил, открит по-късно изоставен.

ЕТА е отговорна за убийствата на над 800 души от 1968 г. насам в борбата й за независимост на Баския регион, обхващащ Северна Испания и Югозападна Франция.
Групировката е включена в черния списък на терористичните организации на Европейския съюз и САЩ. Тя е поела отговорността за 42 убийства от януари 2000 г. насам, когато конфликтът бе подновен след година и половина спиране на огъня.