Грипна епидемия вече е обявена в 16 града.

В предсрочна ваканция излизат всички училища в София, Пловдив и в още няколко области, заради масовите заболявания от грип. По принцип коледната ваканция е от 23 декември до 5 януари включително, но сега децата и учителите получават още 3 дни почивка, обясниха от просветното министерство. ХЕИ обявиха, че в момента заболеваемостта сред децата между 7 и 18 години е 360 на 10 000, от клас вече отсъстват над 30%.
В София обаче не се обявява епидемия, тъй като заболеваемостта е висока единствено сред учениците. Училищата се затварят, за да се спре по-нататъшно разпространение на заразите. Ваканцията на всички ученици в Пловдив започна вчера. Според справка на просветното министерство в грипни ваканции са разпуснати частично или изцяло училища в 8 области. В някои райони, където грипът е отшумял, деца се връщат на училище в последните дни преди Коледа.
29 908 са регистрираните през миналата седмица случаи на настинки, сочи справката на здравно министерство. Най-засегната е възрастовата група 4-7 години, следвана от 8-18 години.