В програмата на Народното събрание днес е предвидено да се продължи с второто четене на проектозакона за вероизповеданията. Документът, чиито автор е депутатът от НДСВ Борислав Цеков, предизвика оживена дискусия в средите на Алтернативния синод на Инокентий. Законът за вероизповеданията е насочен към преодоляване на разкола в църквата. Това заяви директорът на вероизповеданията доц. Иван Желев. Обсъжданият от Парламента нов закон за вероизповеданията е напълно в духа на Конституцията и международните стандарти. Това се казва в обръщение на Светия синод на Българската православна църква. Днес синодът с наместник-председател митрополит Инокентий ще свика национален събор в църквата "Света София" заради законопроекта за вероизповеданията.

Духовниците от Алтернативния синод бяха обвинени, че протестират заради това, че законът ще отнеме имотите, с които разполагат. Законът предвижда да бъде регистрирана Българската православна църква и да бъде отнето църковното имущество на всички, които не са в нея. Наместник-председателят Инокентий обяви, че промените са "лош политически и социален екперимент". Преди дни от синода на Инокентий дори заплашиха, че ако проектът бъде одобрен в сегашния му вид, ще се лее кръв. От там обявиха, че ако законът бъде приет в сегашния му вид ще изпратят жалба до Страсбург и жалба до Конституционния съд, че се нарушават правата на български свещеници и вярващите.
Междувременно митрополит Инокентий заяви на пресконференция, че депутатът от НДСВ Борислав Цеков, един от авторите на новия законопроект за вероизповеданията, е участвал в търговия с деца по Интернет. Инокентий не представи доказателства за твърденията си. На свой ред Борислав Цеков заяви, че това са лъжи и че получава заплахи от няколко дни. Депутатът заяви още, че новият закон ще сложи край на разкола в Българската православна църква и че е изготвен изцяло по европейските изисквания. Вчера директорът на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет доц. Иван Желев каза, че Алтернативният синод на Инокентий ще бъде принуден по съдебен ред да върне имотите на Българската православна църква след приемането на новия закон за вероизповеданията.