По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от Държавен ветеринарно-санитарен контрол към Националната ветеринарномедицинска служба започват масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и продажба на яйца и агнешко месо. Това съобщиха от НВМС.    

Ще бъдат проверявани производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна.
 
Продуктите трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни от датата на опаковането им и могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. Според
изискванията яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималния срок на трайност.

При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване.
 
Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания, посочват от инспекцията. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.
 
Инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито. Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.
 
Пакетиращите центрове за яйца в България са 71 на брой. Кланиците за дребни преживни животни у нас са общо 55, от които 33 са одобрени за търговия с Европейския съюз, пише в съобщението.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето