Около 3000 земеделци няма да получат полагащите им се евросубсидии заради грешки на администрацията. Това призна министър Валери Цветенов, който е получил доклад с редица забележки и нарушения от Европейската сметна палата. bTV от месеци предупреждава, че ще се стигне до този проблем, тъй като има разминаване в данните за земеделските площи.

Министър Цветанов обясни, че до момента са платени субсидии на над 70 000 земеделци, но спорни остават около 13 хиляди, които още не са си получили европарите.

"Около 3000 има категорични доказателства, че те не са допустими за ползване. Другите вече са анализирани и сравняваме доклада със Сметната палата", съобщи Валери Цветанов.

Свилен Радев е един от хората, които може би няма да получи полагащите му се около 700 хиляди лева субсидии, тъй като, според министерството, той е наддекларирал площи.

Констатацията на администрацията обаче е направена само на база подадени документи, които са сравнени с неактуализирани карти.

"Само по документи, без да ми е направена проверка на място. Това нещо се вижда от всички документи и никой не го отрича. И това е причината много от хората да бъдат санкционирани за над декларирани площи без да им е направена проверка на място", информира Свилен Радев.

Свилен Радев е категоричен, че ако не си получи субсидиите, срещу които е теглил банкови заеми, ще си търси правата по съдебен път.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето