Георге Иванов е новият президент на Македония. Кандидатът на управляващите спечели вчерашния втори тур на изборите.

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на втория тур на изборите за президент и на местните избори беше отпразнувана като победа на любим футболен отбор. Победителите шестваха и по улиците на Скопие, за да изразят радостта си от резултатите.

Мирно и демократично двумилионна Македония избра за свой държавен глава 49-годишен университетски преподавател без политически опит.
 
Албанците обаче тихо бойкотираха избора за президент и категорично подкрепиха кандидатите за кметове и общински съветници в районите, в които живеят.

За първи път в историята на Македония президентът на републиката не е политически лидер и дори не е член на политическата партия, която издигна кандидатурата му за поста.

Много бързо обаче Георге Иванов трябва да предложи решение по въпросите със смяната на името на Македония и интеграцията на бившата югорепублика в НАТО и Европейския съюз. А това означава по-мек, по приятелски тон между македонските и гръцките политици.

Засега е сигурно само едно - Георге Иванов, който е започнал кариерата си като журналист, ще бъде президентът, който ще кръсти с ново име, републиката, която България първа призна под името Македония.



Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето