Съдържание на меламин в опасни количества в наши вафли са открили от Българската национална асоциация на потребителите. Органите на здравното министерство са разпоредили незабавното изземване на партидата от търговските обекти. Производителят се пази в тайна, а изследванията ще бъдат направени в понеделник.

Тази седмица при редовни проверки от асоциация на потребителите откриват меламин във вафли, купени от столични магазини. От асоциацията твърдят, че количеството е над допустимите 2,5 грама на килограм.

"При тази концентрация, която сме открили, няма пряка опасност за живота, но при всички случаи е над пределно допустимата", каза Богомил Николов, директор на асоциацията.

Сигналът е подаден в столичния РИОКОЗ. От там твърдят, че производителя не е на територията на София и случаят е прехвърлен на РИОКОЗ - София област. Органите на здравното министерство са се свързали с технолога на фирмата производител и са разпоредили партидата да бъде иззета от търговската мрежа. Срокът на годност на шоколадовите изделия, за които е получен сигналът, изтича след няколко дни.

Допустимите дози на меламин са 0,5 милиграма на килограм телесна маса. Това вещество обикновено се използва за да се манипулира съдържанието на белтъчини в млякото. В една вафла например съдържанието на мляко е около 3, 4%. Според специалистите опасност може да има само, ако в кратък период сме погълнали 50 вафли.

Международният скандал с меламина избухна през септември миналата година, когато в Хонконг бяха открити завишени стойности на веществото в млечни продукти на китайски гигант в производството на детски храни. В началото на годината съдът в Китай осъди на смърт производител на сухо мляко с меламин.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето