Учителите в Латвия излязоха на протест срещу планираното намаляване на заплатите им. То е в рамките на програма за бюджетни икономии заради кризата в страната.

В демонстрацията участваха около 10 хиляди учители. Те преминаха в шествие през центъра на столицата Рига. Преподавателите носеха транспаранти с надписи като "Вие, правителството, имате кризата, ние имаме бедността си" и "Трябва ли да емигрираме?".

Всеки в Латвия сега преживява трудни моменти. Струва ми се обаче, че средства биха могли да се намерят отнякъде. Управляващите си харесаха кого да доят - образованието и здравеопазването. А трябва да погледнат около себе си - бордове, секретариати, офиси. Там ще се намерят доста повече пари, отколкото в заплатите на учителите, коментират протестиращи.

Видях един плакат с надпис: "Учителските заплати - за министрите!" Мисля, че идеята е чудесна! Поне би трябвало да опитаме, отбелязва учител.

Заради тежката криза правителството готви редица значителни и много непопулярни бюджетни икономии. Една от причините за тях е и необходимостта Латвия да отговори на изискванията за стабилен бюджет, отправени от Международния валутен фонд и други международни донори, за да получи от тях заем. Заплатите на учителите вече бяха намалени с 15 процента през януари и се предвижда да бъдат съкратени с още 20 на сто през юни. Съкращенията засягат всички служители в държавния сектор.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето