Президентът на Съединените щати Барак Обама не изключи възможността някои от автомобилостроителните гиганти да бъдат принудени да банкрутират. Обама обвини "Дженерал мотърс" и "Крайслер" в лошо ръководство, нереалистични бизнес планове и недостатъчни и бавни реформи.

"Не можем, просто нямаме право да оставим нашата автоиндустрия да изчезне просто ей така. Тя е емблема на американския дух, някогашен, а и бъдещ символ на американския успех. Тя помогна за създаването и  поддържането на средната класа през 20-ти век. Затова не можем да толерираме повече слаби ръководства. А не можем и да направим зависима индустрията от непрестанния поток от пари на данъкоплатците", изтъкна Обама.

Президентът заяви също, че "Крайслер" трябва да сключи споразумение с италианския "Фиат". Дори да му преотстъпи контролния пакет акции. По думите на президента възстановяването на автомобилния сектор ще изисква „безпрецедентни" усилия. Ако се наложи, може да се стигне и до обявяването на банкрут под наблюдение на съда и преструктуриране с подкрепата на държавата.

Обама обяви данъчни поощрения за американците, за да купуват нови автомобили. Той обаче отложи решението за отпускане на допълнителна помощ от над 20 милиарда долара на автомобилните компании, като поиска по-радикални реформи още в близките седмици.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето