Пет хиляди души у нас практикуват професията фелдшер. Техният статут е неуреден, защото според европейските изисквания нямат право да работят, а обещаната по-рано наредба за регламентиране на тяхната дейност не е готова.

Заради това сдружението на медицинските фелдшери е завело иск в Страсбург за нарушаване на професионални и човешки права. А за да са сигурни, че ще имат бъдеще, искат и отделна съсловна организация.

Според фелдшерите те са силно дискриминирани, защото вършат работата и на медицинските сестри, и на лекарите срещу мизерно заплащане.

В Кюстендилско например петдесетина фелдшери са гръбнакът на спешната помощ в Бобовдол, Рила, Дупница и Кюстендил. Една от тях е Камелия. Тя споделя, че е учила анатомия например почти колкото лекарите, прави дори и интубации, обучена е как да се справя със спешни състояния, а сега не би трябвало да практикува, защото професията й у нас не е регламентирана.

В Унгария има подобни фелдшери, във Великобритания пък ги обучават от пет години. В САЩ също работят  т.нар. "помощник лекари".

От Сдружението на фелдшерите искат наредба, която да регламентира правата и задълженията им, така че да имат право на квалификация, за да не случват фатални медицински грешки.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето