Египетските власти удължиха от днес действието на полицейския час в Кайро, Александрия и Суец. Той ще започва вече в 16 часа и ще продължава до 8 часа сутринта, съобщи държавната телевизия. Първоначално полицейският час бе от шест вечерта до седем сутринта.

Противоречива остава информация за загиналите в протести и безредиците. Според телевизия Ал Джазира от вчера досега в страната са загинали 95 души. От представители на властите е потвърдена смъртта на 27 души в Суец, и на 23-ма в Александрия.

Президентът Хосни Мубарак нареди на правителството да подаде оставка. Той направи телевизионно обръщение към народа, след като ситуацията се нажежи до краен предел.

Десетки авиокомпании отменят полетите си от и за редица градове в Египет. Там се очакват нови бунтове, след като президентът Хосни Мубарак отказа да напусне поста си. Той оглавява страната вече 30 години.

"Наредих на правителството да подаде оставка. От утре ще дам конкретни задачи на новото правителство, за да се справи с настоящата ситуация. Няма да се поколебая да взема решение, което да гарантира сигурността и живота на всеки мъж и жена в Египет. Ще защитавам сигурността и стабилността на Египет", заяви в телевизионно обръщение той.  

Мубарак допълни, че не се страхува от армията и не я смята за заплаха. Военни части излязоха в центъра на Кайро снощи. Според очевидци те са били посрещнати като герои. През цялата нощ тълпи от демонстранти обикаляха из столицата и големите градове Александрия и Суец.

Сблъсъците с полицията се водеха буквално на всяка пряка. Протестиращите подпалиха централата на управляващата партия, като междувременно обсадиха сградите на националната телевизия и външното министерство. За момента няма данни за размирици в най-посещавания курорт на страната Шарм ел Шейх.

"Призовавам египетските власти да се въздържат от прояви на насилие срещу мирните демонстранти. Народът на Египет има права и те са общовалидни”, заяви американският президент Барак Обама.

Междувременно се появиха и първите спекулации, че бунтовете в страната са дирижирани. Вестник "Дейли телеграф” твърди, че именно властите във Вашингтон стоят зад организацията на протестите. Британското издание твърди, че свалянето на режима на Хосни Мубарак се подготвя вече три години.

Протестите в Северна Африка са на път да обхванат и Близкия Изток. Хиляди хора излязоха на улицата и в Йордания с искания за икономически реформи след вчерашната петъчна молитва. Очаква се днес митингите да продължат. Хората настояват за смяна на правителството и вземане на мерки за гарантиране икономическата сигурност на йорданските граждани.