Международният валутен фонд иска да бъде сигурен, че бюджетният дефицит е изпълним и реформите ще продължат. Това заяви каза при пристигането си у нас ръководителят на мисията на Фонда за България Джералд Шиф.

"Ние имаме основно две притеснения и искаме гаранции за това, как ще бъде постигната целта за размера на бюджетния дефицит. Трябва да сме сигурни, че бюджетът и самият бюджетен процес вървят гладко. От гледна точка на приватизационните сделки за БТК и "Булгартабак", нашата загриженост не е за средствата, които България трябва да получи от продажбата на дружествата. Смятаме, че трябва да има сигнал към инвеститорите, че приватизацията продължава", заяви Джералд Шиф.

Регулярното отчитане на дефицита и на приходите в бюджета ще бъдат основните теми, по които до края на седмицата ще преговарят правителството и Международният валутен фонд. 

Бюджетните приходи вероятно ще се отчитат всеки месец, дефицитът - на тримесечие, каза след срещата си с Джерад Шиф финансовият министър Милен Велчев.

"Това няма да са твърди ангажименти, а ще са като евентуален индикатор за по-детайлни дискусии", обясни Велчев. Цифрите ще бъдат уточнени при предстоящите преговори, допълни той.

Джерад Шиф каза, че очаква средносрочната фискална стратегия на правителството да бъде изпълнена. Според него така "ще можем да предложим на нашия борд на директорите на МВФ програма за 2003-та година".

Ако преговорите бъдат резултатни, се очаква заседанието на борда да бъде в началото на февруари.