Правителството ще разгледа проекта на Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. На последното заседание на кабинета гледането на проекта беше отложено. В отсъствието на премиера, заседанието ръководеше Емел Етем. Вицепремиерът е изтъкнала, че проектът на образователния министър Даниел Вълчев още не е съгласуван на Тристранен съвет и в Националния съвет по етническите и демографски въпроси. Затова предложила отлагането му. Министър Даниел Вълчев напусна заседанието.

Проектозаконът стана повод за скандал между двама вицепремиери - Емел Етем и Даниел Вълчев. ДПС обвинява образователния министър, че внася закона прекалено късно. Така нямало време той да бъде одобрен от сегашното Народно събрание, за да влезе в сила още от идната учебна година, както е предвидено. НДСВ настоява законът да бъде приет до края на мандата.

Ако все пак законът бъде приет навреме, основното образование ще се завършва след 7-ми клас, а осми клас е предвиден за интензивно чуждоезиково и компютърно обучение или за професионална подготовка за всички ученици. Задължителното средно образование ще завършва до десети клас. В 11 и 12 клас ще учат желаещите да кандидатстват за висше образование, като акцент ще се постави върху профилираната и професионалната подготовка.

Министрите ще обсъдят днес и промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, допълнения в Закона за устройство на територията и  промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето