В по-голямата част от страната пътните настилки са мокри, съобщиха от МВР. Пътищата са проходими при зимни условия.

Заснежени и заледени пътни настилки има в област Смолян, на прохода Петрохан. Частични заледявания има по високите и сенчести места.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненското дефиле, както и по пътищата София-Самоков, Асеновград-Смолян, Югово-Лъки, Кричим-Девин, Мездра-Ботевград, Ребърково-Елисейна, в района на Мечи дол и в района на Козница. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода "Шипка" и по пътищата Сливен-Стара река и Гоце Делчев-Катунци. Товарните автомобили следва да бъдат с вериги и без ремаркета и полуремаркета през пътищата Велинград-Сърница, Велинград-Юндола, Белово-Юндола.

По проходите Петрохан, Пампорово, Превала, Печинско, Рожен, община Доспат, както и по пътя Батак-Доспат, всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. Забранено е преминаването за товарни автомобили през пътя І-6 в местността "Дервен" по направлението Кюстендил-ГКПП Гюешево.

Преминаването през ГКПП е без затруднения. Все още са затворени проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица, Троян - Кърнаре, Върбица - Сунгурларе.

Проходът Хаинбоаз е затворен за ремонт до края на юли, а обходният маршрут за товарните автомобили е в посока север-юг през прохода Омуртаг-Котел, а за посока юг-север - през Ришкия проход.