Американските власти разследват трима катарци във връзка с терористичните нападения от 11 септември 2001 г., разкриват разгласени от сайта "Уикилийкс" и публикувани от британския в. "Дейли телеграф" дипломатически документи.

Според поверителна телеграма от посолството на САЩ Мешал Алхаджри, Фахад Абдула и Али Алфехаид пристигнали в Щатите с полет на авиокомпанията "Бритиш еъруейс" от Лондон на 15 август 2001 г. В публикуваните документи се твърди, че те посетили Световния търговски център и Статуята на свободата в Ню Йорк и пътували до Вашингтон и други места в щата Вирджиния.

На 24 август 2001 г. тримата заминали с полет за Лос Анджелис, където отседнали в хотел до 10 септември. Според документите персоналът на хотела се разтревожил, след като видял в стаята им пилотски униформи, счупен мобилен телефон и картонени кутии, адресирани до Сирия, Ерусалим, Афганистан и Йордания.

На 10 септември за тримата били направени резервации за полет на авиокомпания "Американ еърлайнс" от Лос Анджелис за Вашингтон, но те не се качили на самолета. Същият "Боинг-747" бил отвлечен от терористи и се разбил в Пентагона на следващия ден.

Мъжете напуснали Лос Анджелис и отлетели за Великобритания на 10 септември, след което се завърнали в Катар с полет от Лондон. Последващо разследване на ФБР показало, че осъден терорист платил самолетните им билети и направил хотелската им резервация в Лос Анджелис.

Документите разкриват, че ФБР се опитвало да открие мъж на име Мохамед ал Мансури от Обединените арабски емирства, за когото се предполагало, че е оказал подкрепа на тримата катарци по време на престоя им в САЩ.