Противотанкови мини бяха разсипани тази нощ на пътя между Ихтиман и Костенец. Във всяка едно от тях е имало около 8 килограма тротил.

Две от тях все още не са намерени.

По неофициална информация камионът с противотанковите мини е бил натоварен в Бургас и е карал товара в завода на "Терем" в Костенец.

Мините започват да падат от камиона след като тръгва по стръмен участък от пътя. Около пътя все още има дъски от счупените сандъци.

Шофьорът събира разсипания товар. Когато пристига в завода в Костенец се оказва, обаче че липсват две мини от един от сандъците. При търсенето в района тази сутрин е открит цял сандък с 5 противотанкови мини в дома на двама клошари. Единият от тях се е натъкнал на находката, прибирайки се от селото.

"Защо ги прибрахте?", бе въпросът на екипа на Би Ти Ви към Стоян от с. Мирово.

"Ми да не ги прибере някой друг."

Според запознати една мина, като тези, които са прибрали клошарите може да взриви два танка. Стоян твърди, че е видял какво има в сандъка едва тази сутрин.

Полицията продължава да търси двете загубени противотанкови мини. Двамата клошари твърдят, че освен сандъка, който са им иззели, друго не са намирали. Загубените противотанкови мини са без взривител. Те могат да избухнат само, ако тротилът бъде възпламенен по друг начин.

Пресцентърът на Министерство на отбраната съобщи, че мините са свалени от употреба в българската армия и военното министерство ги е продало на фирма "Никос ООД". Фирмата вчера натоварила 37 сандъка от бургаското село Разлив, за да ги закара в Костенец. От Генералния щаб потвърдиха, че две от мините са изчезнали след като ремаркето на камиона се е отворило. За инцидента е уведомена служба "Сигурност" на военното министерство, но тъй като мините вече не са собственост на армията със случая се занимава полицията.