Хенри Кисинджър се отказа да ръководи комисията за разследване на атентатите на 11 септември миналата година. В края на ноември президентът Джордж Буш подписа закон за създаване на комисия за провеждане на разследване на причините и последствията от терористичните актове. Бившият държавен секретар е посочил като причина възможен конфликт на интереси със сегашната му работа като частен консултант.

Преди две седмици Буш представи Кисинджър като един от най-уважаваните американски политици. Тогава бившият държавен секретар при Никсън и Форд прие и благодари за оказаното му доверие. Преди два дни от поста си се оттегли и заместник-председателят на комисията сенаторът Джордж Мичъл.
Кисинджър е нобелов лауреат за 1973 година за подписването на мирно споразумение с Виетнам. Той е често критикуван за обясненията му за американските бомбардировки над Камбоджа и за ролята на Вашингтон при преврата в Чили през 1973 година.
Американските власти откриха трима души, които се смятаха за изчезнали при атентатите. Така броят на загиналите и безследно изчезналите при атентатите срещу двете кули на Световния търговкски център намаляха на 2792 души.