Взрив избухна миналата нощ в клон на Сити банк в Атина. Експлозията е причинила материални щети. Жертви няма. През деня още две банки станаха обект на нападения в гръцката столица. До момента нито една организация не е поела отговорност за атентатите, предава кореспондентът ни Мария Спасова.

Първото нападение стана малко преди три часа през нощта, когато взрив избухна в задния двор на клон на американската Сити банк в атинския квартал Филотеи. От взрива са изпочупени стъклата на сградата и изгоряха два автомобила, паркирани наблизо. Експлозивът бил възпламенен с кабел, дълъг около 30 метра. От гръцката полиция припомнят, че подобен вид устройство е използвано преди пет години от терористичната организация Революционна борба, която тогава взриви автобус на силите за борба с масовите безредици в атинския квартал Руф.

Снощното нападение е второто за последните седмици срещу офис на Ситибанк. В средата на февруари полицията успя да обезвреди мощен взрив в автомобил паркиран в централния офис на същата банка.

Около обяд почти едновременно бяха атакувани още две банки в Атина. Групи от по 20-тина анархисти с маски и качулки разбиха с камъни и пръти клон на Националната банка на Гърция в центъра на столицата и клон на банка Proton в квартала Неос Козмос. Пред очите на ужасените служители те изпочупили прозорците и всичко, което им се изпречило на пътя, след което избягали преди да дойде полицията.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето