Всички възпитаници и целият персонал в детска градина "Осми март"в Хасково ще бъдат изследвани за менингококово заболяване. Стотици майки от Хасково са в паника, след като в петък 6-годишно дете почина от свръхостър менингококов сепсис, който се предава по въздушно-капков път. Микробиологичната лаборатория в града работи извънредно и обработва резултати на децата, които са били в пряк контакт с починалото момченце.

През почивните дни са изследвани 45 деца и резултатите на всички са отрицателни, съобщи директорът на РИОКОЗ-Хасково д-р Делчо Янев.

Свръхострият менингококов сепсис започва като вирусно заболяване, впоследствие се поява и обрив. Развива се за часове, а изходът е фатален.

Трагичният случай даде повод на местния общопрактикуващ лекар д-р Марио Янакиев днес да започне подписка сред родители с искане за въвеждане на адекватни безплатни ваксини за децата им. Мотивите за инициативата му са публикувани в неговия сайт. Според лекаря ваксините в имунизационния календар в страната ни изостават от тези в другите европейски държави.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето