Българите заемат трето място сред европейците по брой изпушени цигари на ден, като се нуждаят от една кутия дневно. Това информират организаторите на кампанията "HELP- за живот без тютюнопушене". В България почти всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач, показват наблюдения от кампанията през миналата година.
 
Половината от бременните у нас също пушат. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19 %, а сега са 38%. Мъжете пушачи  са 52,4%. Активните пушачи са 1,9 милиона.

Кампанията "HELP - За живот без тютюн" на Европейската комисия, която започна в страната през 2007 г., продължава и тази година. Основните приоритети на инициативата са предотвратяване на тютюнопушенето, отказване от тютюнопушене и рисковете, свързани с пасивното пушене.

Близо 2500 души са измерили съдържанието на въглероден окис в белите си дробове от началото на кампанията. От Министерството на здравеопазването алармират, че тютюнопушенето влияе на повече от 25 заболявания и предизвиква по-тежкото им протичане. Употребата на тютюн е една от основните причини за смъртност в ЕС.

Всеки желаещ да измери съдържанието на въглероден окис в организма си може да го направи на 15 март /неделя/ на специализираното изложение "Алея на здравето" в НДК на щанда на здравното министерство от 10 до 17 ч.   

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето