Над 30%от зърнопроизводителите от Добричка област все още не са получили евросубсидиите за единица обработваема площ. Това заяви за bTV Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроиводители. Парите не са получили, както стопани, които обработват по хиляда декара земя, така и тези, които обработват по над 50 хиляди декара.

В добричкото село Козлодуйци обработваемата земя е 17 000 декара. В края на февруари само един производител е получил субсидии за 2000 декара.

"Документите сме ги подали на 14 април 2008 година. Нямаме застъпвани парцели, имаме само няколко парцела, които 2007 година ние сме ги работили, 2008 година други наши колеги, просто комасация е станало, или пък обратно, но не сме търсени нито нещо да не е в ред със земята, но до ден днешен нямаме получени средства", съобщи главната счетоводителка Мария Кралева.

Без пари са и други земеделски производители в Добруджа. Иван Златев казва, че не може да получи и информация защо парите все още не са постъпили в сметката му.

"Няма начин по който аз да проверя и да знам, че ще ми бъде отказано или ще ми бъде платено в еди какъв си срок. Обясненията са - имайте търпение, срокът е до 30 юни. Извинявайте, но аз на 30 юни, живот и здраве, ще жъна пшеница", обясни земеделският производител Иван Златев.

Дългият период, определен за плащането, ме поставя в неравностойно положение спрямо тези, които си получиха парите още в края на декември, допълва Златев.

"Т.е. те използват тези пари - купуват си торове, машини, аз правя същото, но го правя с банкови кредити, за които плащам лихви и които аз не знам кога и как ще върна. Това европейска практика ли е и къде го има, не ми е ясно. Как така не може да се знае кога аз ще си получа средствата?”, пита  още производителят.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето