Първо, защото идеологическите рецепти на техните бюрокрации вече се провалиха и в света, и в България най-вече. И второ, защото няма как да си "честен надпартиен експерт" в държава, в която
правителството е функция на парламентарното мнозинство. Как тогава да излъчим правителство? Предложението е: разделение на властите. Това е така нареченият полупрезидентски режим. В българското държавно устройство са заложени такива заченки - държавният глава се избира пряко и има символични властови функции. Значи няма да е кой знае каква революция, ако не дава мандата на дадена парламентарна група, а сам предложи министър-председател, който трябва да бъде одобрен от парламента.   

***

"Можело да има втори вот наесен", пише "Труд". Депутатът от НДСВ проф. Огнян Герджиков в изказване изрази своите страхове, че няма да може да се излъчи правителство през лятото. Така "може да се стигне до патова ситуация, което може да принуди българина да отиде не два пъти на избори това лято, а и трети път в началото на есента, което ще представлява много сериозен трус и ще бъде началото на политическа криза, което никак няма да е добре на фона на вече дошлата у нас финансова и икономическа криза".

***

"Мажоритарният вот е опиум за масите" - сравнението е на социолога Кольо Колев. За "Стандарт" той определя мажоритарния вот като много опасен опит да бъдат заблудени масите, че гласуват едва ли не за личности, а не за партии. Колев се съмнява, че политически процес, базиран на т.нар. гласуване за личности, е по-добър от гласуването за партии. При тях поне е ясно кой носи политическата отговорност. В интервюто социологът лансира идеята изборите да бъдат фиксирани веднъж на четири години - да речем, в четвъртата седмица на септември. И оттук нататък да се спрат спекулациите около датата на вота.


***

"ДСБ номинира Иван Костов в столицата", съобщава "Труд". ДСБ-София номинира лидера на партията Иван Костов за кандидат за народен представител от столицата. Това обяви вчера председателят на тъмносините в София Атанас Атанасов. До 26 март в ДСБ ще тече кампания по номиниране на кандидат-депутати, а след 5 април щял да се проведе вътрешнопартиен вот за подреждане на листите.

"Костов минира обединението", коментира "Труд". Мъчителното дясно обединение е на път да се самовзриви, преди да се е състояло. Миналата седмица от СДС-София обявиха, че не искат в листите Иван Костов. Нормално беше лидерът на ДСБ да излезе и да каже: "Не сте прави, защото...". Вместо това вчера хората му го издигнаха за водач на софийската листа. С поредния си силов ход Иван Костов отново демонстрира непогрешимост и отказ да се съобрази с партньорите си.    

***

"Прокуратурата ще търси корупция в боклука на София", научаваме от "24 часа". Прокуратурата да провери дали корупционни и партийни интереси не са в основата на кризата със софийския боклук, призова премиерът Сергей Станишев вчера. "Изникват много въпроси за цялостния начин на сметосъбиране в София. Има много непрозрачни неща, които пораждат сериозни съмнения за интереси, в това чесло и партийни, и корупционни, и това трябва да провери прокуратурата", заяви той пред журналисти. От петък концесионерът по чистотата на 19 софийски района "Новера" спря да вдига сметта и контейнерите преляха.

"Не може, когато им скимне, да работят", цитира "Стандарт" изявление на столичния кмет Бойко Борисов. Той е категоричен: "Кризата с боклука в София е изкуствено създадена. Ясно личи, че в случая става въпрос за политически интереси, защото общинските съветници от БСП атакуват точно на тема отпадъци. Искам само да им напомня на тези хора, че това е умишлено инспирирана криза и банките кредитори на "Новера" много ясно в протокол заявиха, че това е недопустимо. Освен това в понеделник имаме извънредна сесия на СОС и аз ще поискам прекратяване на концесията", заявява Борисов.

"За 40 млн. ще изкупим концесията за боклука", посочва в интервю за "24 часа" Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет. Той уточнява, че предсрочно прекратяване на концесията може да има само по договор, т.е. ако една от страните не изпълнява задълженията си. Иванов уверява, че
общината няма да изпусне такава възможност. Другият законен начин е общината да придобие акциите на "Новера", т.е. да изкупи фирмата. Припомня се, че кметът Бойко Борисов обяви намеренията за създаване на общинско предприятие за почистването на града, както е в повечето европейски страни.

***

"Мистерията около сараите на Доган започна да се изяснява", коментира "Сега". Националната агенция за приходите най-после се активизира по отношение на имотите, които се свързват с лидера на ДПС Ахмед Доган. Оказва се, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Двама от собствениците са заподозрени в източване на ДДС, а един даже се издирва от прокуратурата. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с името на бившия президент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Той не крие близките си отношения с Доган - фирмите му са сред най-големите дарители на ДПС. В нормалните държави изброените факти ще са достатъчен повод един политик да се оттегли от публичното пространство, заключава авторът.

***

Темата на "Труд" е посветена на "Първите десет дами на България". Класацията за най-влиятелните жени в България е направена от агенция "Медиана" по поръчка на вестника. Безспорен лидер с 50% одобрение е Меглена Кунева - първият български еврокимисар. Попиконата Лили Иванова е единствената дама, попаднала в десетката, в която властват жените от сферата наполитиката. Вицепремиерът Меглена Плугчиева е втора в подредбата с 29,7%, а социалният министър Емилия Масларова оформя челната тройка с 27,3%.

***
 
"Станишев и Ламбо при бабите за 8-и март", отбелязва "Монитор". Премиерът Сергей Станишев поздрави бистришките баби и техните внучки вчера, след като ги посети по повод празника им - Осми март. Бабите и техните внучки са част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и аз обещавам да превърнем
България в регионален център за автентичен фолклор на Балканите, обяви от своя страна министърът на културата Стефан Данаилов. Той огледа новата зала на ансамбъла, за която е отпуснал 30 000 лева миналата година, и им обеща нови 15 000 лева за студио.

***

"С близо 40% скачат "бързите" заеми от небанкови институции", съобщава "Класа". Изтеглените кредити от небанкови институции, или т.нар. бързи кредити, са се увеличили с 38,4% за година, сочат данните на Българската народна банка. Към края на 2008 г. дружествата, отпускащи "бързи" заеми, са раздали 2,817 млрд. лева /или 4,3% от БВП/, като увеличението е със 782,1 млн. лева спрямо 2007 г. В тази сума преобладават кредитите за домакинствата, които са 85,2% от цялата сума, а тези на нефинансовите предприятия намаляват от 19,4% на 14,4 на сто.

"Предпазно споразумение с МВФ ще ни донесе повече ползи вместо вреди", казва пред "Класа" заместник-предеседателят на НДСВ Милен Велчев. Той подчертава, че валутният борд е безапелативен за България на този етап. И допълва: "Даваме си сметка, че редица предприятия страдат от поддържането на фиксиран курс, когато страните около нас са девалвирали своите валути. Но като основа на макроикономическата стабилност нямаме друг вариант според нас освен валутния борд, както и той да е последван от по-бързо членство в еврозоната. На този етап икономическият и финансов съвет на НДСВ смята, че сключването на предпазно споразумение с МВФ ще донесе много повече ползи, отколкото недостатъци. Като ще ползваме финасиране само при необходимост, която може и да не възникне", е позицията, изразена от Милен Велчев.

***    

"Защо не ни харесва да пуснем "необяснимо богатите" на скенера на платените данъци?", пита "24 часа" министърът по европейските въпроси Гергана Паси. Тя подчертава, че няма извънредност по темата за проверка на сделки с имоти над 500 000 лева. Това е мярка във втория график, който кабинетът прие по
правосъдие и вътрешни работи, заради повтарящите се критики в докладите на Еврокомисията - за т.нар. необяснимо богатство.

Инициативата е на прокуратурата. Ако има "необяснимо богати" политици - те няма да са специална категория по отношение на закона, уверява Гергана Паси. Също така богатите сами по себе си не са мишена. Мярката е своеобразна подкрепа на бизнеса, който трупа капитал по честен начин, плаща данъците си и върви напред.

"Трябват евротъргове за проектиране на "Струма" и "Марица", информира "Дума". Проектите за магистралите "Струма" и "Марица" трябва да бъдат обявени като европейски търгове, заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева. Според нея целта на тези големи инфраструктурни проекти е да бъдат поканени европийски фирми, които работят в този бранш, като към тях бъдат прикрепени български подизпълнителски фирми.