Аптекари се оплакват, че заради нови разпоредби трябва да работят на загуба. Пациенти пък казват, че част от лекарствата от списъка на здравната каса с новите цени не са в търговската мрежа и са принудени да обикалят да ги търсят.

Пределните цени на десетки вносни лекарства са намалени с от 10 до 50%, казват фармацевтите. Един от масовите медикаменти например от 15 лева е поевтинял на 8 лева. Здравната каса няма право да плаща лекарства на по-високи цени от пределните и затова изисква от аптеките незабавно да ги намалят.

"Много сериозно всички аптеки са ощетени, защото много от лекарствата се намалиха наполовина. Аптеките във никакъв случай не са компенсирани нито от складовете, нито от фирмите и всичко е загуба за аптеките. И загубите са от порядъка на хиляди лева", коментира Милка Вандова, управител на аптека.

Аптекарите казват, че няма как да възстановят загубите си. За разлика от складовете, които били компенсирани или със стока, или с пари. Оказва се, че понякога лекарства на свободна продажба излизат по-евтино, отколкото, ако са по списъка на касата.

От Здравната каса са категорични, че лекарствата по нейния списък не могат да се продават по-скъпо от тези на свободния пазар.

С промяната в Закона за лекарствата и създаването на новата междуведомствена комисия, която да определя пределните цени на лекарствата, се стигна до промяна и в цялата система, обясниха от здравната каса. Според тях проблемът идва от това, че хората не са били готови за тази промяна.

Съгласно промените в закона от тази година НЗОК не може да определя лекарствата, цените и надценките, за които да плаща. Всичко това вече се решава от специална комисия към Министерския съвет, а решенията за цените се публикуват в сайта на Министерството на здравеопазването.

"Аптеките, търговците и производителите, държа да кажа, че по цялата верига на фармацевтичното обслужване има нарушаване на закона, следва да коригират цените, така, както изисква закона. За хората означава това, че ако едно лекарство е струвало 10 лв., касата е заплащала 5 лева, сега лекарството е станало 8 лв., то касата ще продължи да заплаща 5 лева, а аптеката просто трябва да вкара новата цена 8 лева и така пациентът да плати 3 лева. Тоест няма никаква пречка да бъде спазван закона", обясни д-р Йорданка Вълчева, НЗОК.

В договорите си със здравната каса аптеките имат клауза, според която нямат право да продават лекарства, за които плаща касата на цени по-високи от тези на свободния пазар. Колко често и как ще се променят цените обаче вече решава комисията. Според министъра на здравеопазването проблемът с разминаването с цените ще бъде решен, ако всички си изпълняват договорите.

"Става въпрос за изпълнение на договорни отношения и национална здравна каса. Всички договорни партньори с касата имат подписан договорен анекс към тях, които трябва да изпълняват като ангажимент. Така че задачата е действително да се понижават цените на лекарствата и всеки трябва да си изпълнява задълженията", каза Желев.

От касата продължават с проверките в аптеките - основното, за което се следи е да не се продават лекарствата на цени по-високи от тези на свободния пазар.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето