Шуменският исторически музей си получи обратно уникална тракийска матрица и две златни пластини. Експонатите са били иззети преди 10 години, като доказателство по дело за фалшификация на находки. По делото има четирима обвинени.

Бронзовата матрица е открита през 1924 година край поповското село Гърчиново. Върху нея са изобразени растителни и животински елементи, които се свързват с културата на траките. В района са открити и две златни апликации.

"Ние нямаме подобна по размери и като цялостна композиция матрица, а вече и с наличието на тези златни пластини ние имаме почти завършен технологичен процес", разказа директорът на РИМ-Шумен Георги Майсторски.

Гърчинската матрица и пластините престояват в шуменския музей само 2 години. След това заминават за София, като доказателствен материал по следствено дело.

"В Националния исторически музей бяха предложени пластини, златни пластини за откупуване, за които имаше съмнение, че са изработени върху Гърчинската матрица. Това е причината тя да бъде взета за следствени действия. Пластините, които шуменският музей година преди това беше откупил от шуменски колекционер, за тях пък имаше съмнение, че те са фалшификат", обясни Мария Георгиева от музея в Шумен.

Едва миналата година съдът отхвърля тези съмнения. Месеци след делото експонатите се връщат в Шумен, където никой не се е съмнявал за злоупотреби.  

"За съжаление около 10 години нашите гости виждаха празните места в зала "Съкровищница". Много дълго се проточи. Щастливи сме все пак, че отново се връщат при нас", каза Мария Георгиева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето