Странното словосъчетание пилот-балонист всъщност означава човек, който лети с балон. България също има своята героиня – първата жена пилот-балонист.

"Бях икономист във външна търговия, пътувах и по чужбина, за първи път балон видях, освен в списанията, видях в Чехия, в Бърно, на изложението", разказва Орлина Аспарухова.

Като на шега Орлина предложила на фирмата, в която работела, да купят балона с рекламна цел. Това станало по време на социализма. За сведение балонът, на който сега лети, Орлина, струва 100 хиляди лева.

"Горе-долу 70 градуса трябва да имам разлика в температурата, за да мога да се повдигна, тоест при 30 градуса температура на околния въздух, аз трябва да загрея балона до 100 градуса", обясни Орлина.

Да станеш пилот балонист не означава просто да се качиш на балона и да полетиш. Орлина е изкарала специални курсове за пилот в Полша, тъй като изкуството на летенето с балон е в това да се носиш буквално, накъдето те духне вятъра и да оцелееш.

"Всеки полет е неповторим, той си е сам за себе си, не можеш да се изкъпеш в една река два пъти, просто ти си подвластен на тези въздушни течения и в един момент отиваш в една посока, малко по-високо като вдигнеш отиваш в друга посока", сподели Орлина.

Тя се е издигала на 4000 метра височина. Летяла е над три континента и ще остане в историята  като първата българка пилот-балонист.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето