У нас за първи път ще се проведе курс по ендоскопска пластична хирургия на лице. Военномедицинска академия (ВМА) ще  бъде домакин на учебния форум от 6 до 8 март. Специално за събитието в България пристигна професор Едгар Бимер, който е водещ специалист в областта.

Eдгар Бимер ще запознае колегите си с новите ендоскопични техники за безкръвни операции. Ендоскопът е тънка тръбичка с камера на върха. С нейна помощ хирургът наблюдава операцията от монитор. С помощта на ендоскопа се стига до мускулите, които причиняват бръчките на челото и около очите.

Хирургът е първият в света,

извършил трансплантация на ръце от раменната става надолу. Сега пациентът му в Германия бавно се връща към нормалния си живот.

Според професора в България разполагаме с необходимата техника за такива операции. Но след тях за такъв пациент трябва да се грижат около 40 специалисти.

"Ако в България се организира такъв екип, трансплантации от този род могат да се правят и тук. Но това, което в никакъв случай не може да се случи, е такъв екип да бъде поканен тук от някъде - да дойде, да направи операцията ида си замине. Така не би останала никаква надежда за пациента", отбелязва Бимер.

По време на образователния курс във Военна академия професорът ще демонстрира уменията си с операция на живо.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето