Българският гражданин Петър Зикулов и румънският подофицер Флоричел Аким остават в ареста. Днес Върховният касационен съд на Румъния отхвърли молбите им да бъдат освободени.

Съдът мотивира решението си с това, че случаят засяга аспекти, свързани с националната сигурност. По молба на прокурорите и адвокатите съдебното заседание беше закрито.

Подофицерът от Министерството на отбраната на Румъния Флоричел Аким и българинът Петър Маринов Зикулов бяха арестувани в събота. Те са обвинени съответно в измяна чрез издаване на тайни и шпионаж. Апелативен съд наложи на двамата мярка предварителен арест за 29 дни.

Във вторник Върховният касационен съд на Румъния отложи решението си по молбите на задържаните, тъй като Зикулов все още нямаше адвокат.

Скандалът с продажбата на военна информация на "трета страна извън НАТО", в която основни действащи лица са българинът и румънският офицер, доведе и до безпрецедентното изгонване на украинския военен аташе от Румъния.

Според румънските власти Петър Зикулов и румънският служител на Министерството на отбраната Флоричел Аким са признали, че са шпионирали и продавали информация на Украйна.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето