Правителството предлага допълнителни мерки за борба с домашното насилие. Подготвяните поправки във вече приетия Закон срещу домашното насилие, имат за цел да разширят кръга от хора, които да потърсят правата си, ако са станали жертва на домашно насилие.

Още преди да реши да има дете, всяка двойка трябва да си отговори на въпроса дали е готова за промяната, която ще настъпи в живота им с появата на детето.

Когато не са готови за промяната, грижите, които изискват децата, идват в повече на жените и техните партньори и затова става така, че майки и татковци пребиват децата си с оправданието, че много ги дразнели с плача си.

"Всяко едно дете, което живее в ситуация на домашно насилие, остава обременено от тази ситуация, възпроизвежда модела все едно дали на насилник или на жертва в своя живот", коментира Катя Кръстанова, асоциация "Анимус".

Затова държавата взима нови мерки срещу домашното насилие, предприемайки промени Закона срещу домашното насилие.

„Всяка една точка, която сега се предлага като промяна, е подобрение на сега съществуващия закон и създава възможност за по-добри условия за защита на жертвите и да получават помощ и подкрепа”, каза Кръстанова.

За първи път се предвижда създаване на фонд, от който жертвите на домашно насилие да се подпомагат финансово. Освен това се дава право на децата, които са жертва на домашно насилие, сами да се обърнат към съда, за да се защитят от родителите си. Законът срещу домашното насилие предвижда отнемане на родителските права и затвор за тежките случаи на насилие срещу деца.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето