Британският премиер Гордън Браун стана първият европейски лидер, срещнал се с Барак Обама. Пред журналисти, след срещата, Обама призна какво е написал в тайното си писмо до руския президент Дмитрий Медведев.

Обама и Браун разговаряха близо час в Овалния кабинет на Белия дом. Великобритания е най-близкият съюзник на Съединените щати в Ирак и Афганистан. След срещата двамата лидери обявиха, че специалните им отношения ще се запазят и ще се развиват в условията на световна финансова криза.

"Това, към което се стремим не са решения от ден за ден. Трябват ни дългосрочни съвместни планове, които да подхранят икономиките за дълъг период от време", заяви Барак Обама.

"Мисля, че президентът Обама е напълно прав и съм сигурен, че неговите усилия ще влязат в американската история заради бързината и увереността на неговите действия за справяне с кризата", отвърна Гордън Браун.

Днес Браун ще произнесе реч в Конгреса. Очаква се той да призове Съединените щати да не прибягват до протекционистични мерки в плановете си за подпомагане на националната индустрия. След срещата с британския премиер Обама направи изявление относно тайната си кореспонденция с руския президент Дмитрий Медведев.

"Това, което написах в писмото го казах и пред широката общественост. Противоракетният щит в Европа не е насочен срещу Русия, а срещу Иран. Следователно ако двете страни работим заедно срещу опитите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, то това би премахнало спешната нужда от изграждане на противоракетния център", съобщи Барак Обама.

Според Обама Съединените щати и Русия са започнали нов курс в отношенията си и спекулациите за подобни тайни сделки са абсурдни.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето