Днес е националният празник на България - денят, въплъщение на новото начало. Денят, в който е направена онази първа крачка, заради която са дали живота си хиляди българи.

Точно преди 131 години България докосва своята свобода след петвековно отсъствие от политическата карта на света. Тогава, е подписан прословутият член 6-ти от предварителния договор между Русия и Високата порта, който дава право България да се издигне в автономно княжество с християнско правителство и народна милиция. Днес договорът е един прекрасен спомен, а човекът който го подписва от руска страна - Граф Игнатиев, за много българи е по-скоро име на улица, отколкото герой от руската дипломация.

Освен в София тържества имаше в Пловдив, Търново, Русе, Бургас, Шумен и много други градове.

На церемонията в столицата присъстваха президентът Георги Първанов (чуй приветственото му слово в прикачения файл), премиерът Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министри, депутати и десетки граждани. След тържествената част граждани извиха български хора пред храм-паметника "Свети Александър Невски".

За първи път Трети март се чества

две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори, след това се отбелязва като Ден на Освобождението на България от османско господство, а от 1990 г. с решение на парламента Трети март е обявен за национален празник на страната.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето