Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил писмо на руския си колега Дмитрий Медведев, в което обвързва бъдещето на американския проект за разполагане на елементи от противоракетния щит в Европа с подхода на Русия към иранската заплаха. Това предаде Франс прес, като цитира високопоставен американски представител.

Дмитрий Медведев получи писмо от Барак Обама, с което президентът на САЩ отговаря след встъпването си в длъжност на писмо, изпратено от руския му колега, заяви говорителката на Кремъл Наталия Тимакова пред журналисти в Мадрид, където Медведев е на посещение. Писмото на Обама съдържа оценка на
ситуацията, но

няма никакви конкретни предложения

за никакви общи решения, добави говорителката. Кремъл оценява позитивния дух на писмото на Обама, каза Тимакова.

В Москва министърът на отбраната Анатолий Сердюков коментира, че Русия не е получила в писмен вид предложенията от Обама за проекта за противоракетен щит. "Ние смятаме, че този проблем трябва да се разисква в Съвета Русия-НАТО. Ако не бъдат разположени елементи от противоракетния щит, ние няма да предприемем предвидените ответни действия", каза Сердюков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В. "Ню Йорк таймс" пише днес, че новоизбраният държавен глава предложил на руския си колега САЩ да се откажат от проекта за противоракетен щит в Източна Европа, ако Русия престане да помага на Иран да разработва оръжия с голям обсег, напомня Асошиейтед прес.

Русия, която е близък съюзник на Иран, възразява категорично срещу проекта на САЩ за разполагане на елементи от противоракетния щит в Източна Европа.

САЩ не са предлагали на Русия сделка,

обвързваща проекта за противоракетен щит в Източна Европа с политиката към Иран, съобщи в Мадрид руският президент Дмитрий Медведев.

Русия е готова да сътрудничи със САЩ по въпроса за Иран, както и да разисква плановете за обща противоракетна отбрана със САЩ и Европа, добави той.

Русия иска пълноценни отношения със САЩ

Позитивните сигнали от Вашингтон доказват, че президентът Барак Обама иска да засили сътрудничеството с Русия, продължи руският президент. По проблема за противоракетната отбрана не бива да се говори за външнополитически сделки. Нужна е нова конструкция, която да е приемлива за всички, смята Медведев.

"Въпросите в сферата на противоракетната отбрана пораждат големи съмнения. Инициативата за противоракетна отбрана усложнява безопасността на европейския континент. Нека създадем ефективни щитове. Но когато става дума за елементи от такава система, няма как ние да не се безпокоим. Новата архитектура на европейската сигурност трябва да има извънблоков характер", уверен е руският президент.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето