Във Врачанско хората си направиха частна здравна каса. Жителите на село Лютидол всеки месец финансират с по сто лева местния фелдшер, който се грижи за тях денонощно.

В Лютидол всички го знаят като Доктора и дори ни поправят, когато го наричаме фелдшер. Казват, че си е заслужил признанието, защото им е верен вече половин век.

"Досега не се е оплаквал никой пред мене или да недоволства, щото аз тука преглеждам си ги в нас, пари не им взимам, така съм навикнал", каза Николай Нешков, фелдшер.

Въпреки че имат личен лекар в града, пациентите звънят първо на фелдшера да ги прегледа. През деня сами идват в здравната служба, а вечер той обикаля със собствения автомобил пръснатите махали в Балкана.

След прегледа бай Цветко внася в кметството за няколко месеца напред необичайна здравна такса. На общо събрание селото решило да запази фелдшера си на всяка цена. Така освен  50-те лева заплата от джипито, за което работи, Николай Нешков получава още сто, събирани доброволно от хората.

"Плащаме по един лев на месец, при прегледите никакви пари не ни взима", казват хората.

С остатъка от събраните средства се зарежда с лекарства спешният шкаф. Примерът на лютидолци обмислят да последват и други отдалечени от града села, оставени от здравната реформа без постоянна медицинска грижа.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето