В София започна голямата подмяна на кофите за боклук. От днес в пет столични района има нови фирми, които отговарят за чистотата.

Старият концесионер предупреди, че ни очаква нова криза с боклука, защото новите фирми нямали капацитет да работят.

Подмяната се налага, защото по договор кофите са собственост на съответната фирма концесионер. Затова сега "Новера" ще прибере своите 25 хиляди контейнера. На тяхно място новите концесионери ще трябва да сложат други.

В 7.00 часа сутринта от кръстовището на баня Мадара започна подмяната в район Триадица. Новата фирма тук е общинската "Чистота Искър".

Фирмата обаче няма да може да сложи новите кофи само за ден. Процедурата ще продължи почти седмица, като на ден ще се поставят по 200 контейнера. Ситуацията ще се усложни още, защото кофи ще се слагат и в работната седмица, което ще пречи на трафика.

"Молбата и призива е да няма паника дори и да няма кофи...просто, където има кофа там да се изхвърли боклука, защото ще има кола, която ще събира, която ще минава всекидневно независимо дали има контейнер или не", призова Анелия Янева.

Задълбочаване на проблема може да има, ако „Новера” изпълни заканата си и спре да чисти в останалите 19 района на София, заради неизплатени 10 милиона.

"Крайно време е Столична община да почне да гледа на компании като нашата като на търговски дружества на които се плаща за работа, а не като социални дружества. Подозирам, че много скоро това ще усетят и компаниите, които ни заместват сега", заяви Димитър Димитров.

Според Бойко Борисов, ако тактиката на БСП е да инсценира криза с боклука в столицата точно преди изборите, то този план няма да успее.

Кметът увери, че новите фирми, които ще обслужват големи столични райони, имат капацитета да осигурят нормалното сметопочистване.

"Те няма да върнат безвъзвратно, моля ви това да пуснете, милиарди загубени пари от Европейския съюз от некадърното им управление, а дали има 10-20 кофи поставени днеска повече или по-малко, утре ще се допоставят, това не е проблем, от него не възниква нищо. А от милиардите загубени пари всички вие страдате", заяви Бойко Борисов.

 

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето